توضیحی کوتاه:
این نوشته به مرور زمان کامل تر خواهد شد. تغییر قانون، صدور نظریات مشورتی و آرای وحدت رویه و … می توانند در آینده مکمّل و متمّم این نوشته باشند.
اظهارنامه یک سند عادی است که به طور رسمی به شخص دیگری ابلاغ میشود.
پس محتوای آن یک سند عادی محسوب میشود اما نحوه اطلاع رسانی به دیگری رسمی خواهد بود تا بعدا بتوانیم ثابت کنیم که مطلبی را به دیگری اطلاع دادیم یا چیزی را تسلیم او کردهایم.
نکاتی که در موقع نوشتن اظهار نامه باید به آنها توجه داشته باشیم
الف: کلمات و الفاظ رکیک به کار نبریم.
ب: مطالبی که می تواند افتراء یا نشر اکاذیب تلقی شود در اظهارنامه نیاید.
مثلاً وقتی طلبمان را از کسی مطالبه می کنیم ننویسم :
«شما که فردی دزد و کلاهبردار هستید از تادیه دین خود به اینجانب خودداری می کنید، لذا به موجب این اظهار نامه به شما اخطار می شود که در اولین فرصت….»
یا به مستاجر خود که تخلیه مِلک را از او مطالبه می کنیم ننویسیم:
«شما که مِلک اینجانب را به عشرتکده و محل تردّد و رفت و آمد افراد معلوم الحال و ضد انقلابی تبدیل کرده اید…!»
ج: مطلب را با حدّاقل کلمات و جملات و به صورت موجز و بدون حواشی بیان کنیم.
د: در به کار بردن الفاظ و کلمات دقیق باشیم و توجه داشته باشیم که گاهی اشتباه در به کار بردن فقط یک کلمه می تواند ضرر بسیار بزرگی وارد کند.
مثلاً وقتی دکّانی را به صورت امانی به کسی داده ایم و قصدمان فقط کمک به او در مدت محدودی بوده و پولی از او نگرفته ایم (و قرارهم نبوده بگیریم) اگر بنویسیم:
«….شما نه تنها خیانت در امانت کرده اید و محل امانی را پس نمی دهید بلکه از بدو تصرف تا کنون هیچ پولی هم بابت اجاره بها پرداخت نکرده اید.»
در این صورت از یک سو به خاطر افتراء یا نشر اکاذیب قابل تعقیب خواهیم بود و از سوی دیگر به وجود رابطه استیجاری با طرف در محل کسب اقرار کرده ایم و در نتیجه تحت شرایطی برای او حق کسب و پیشه و تجارت قایل شده ایم.
خلاصه اینکه دیگر نمی توانیم ملک را تخلیه کنیم مگر در صورت وجود شرایط خاص و با پرداخت حق کسب و پیشه و تجارت و این زیان عظیم فقط ناشی از کاربرد غلط کلمه (اجاره بها) به جای (اجرت المثل) است که البته در مساله بالا حتی استفاده از واژه اجرت المثل هم قابل توصیه نیست.
ه: در پایان اظهارنامه بدون توضیح اضافی تصریح کنیم که در صورت عدم همکاری طرف «اقدامات قانونی مقتضی» انجام می شود و کلیه خسارات هم از طرف وصول خواهد بود.
و: گاهی ممکن است بخواهیم همراه اظهارنامه سند یا چیزی را برای طرف بفرستیم و به او تحویل دهیم. در این حالت باید این مطالب را در اظهارنامه تصریح کنیم:
به عنوان مثال:
« ….چک بانکی شماره …. بانک ……به مبلغ………ریال منضمّاً به این اظهارنامه ارسال می گردد.»
« ….کلید آپارتمان استیجاری که کاملا تخلیه شده است همراه این اظهار نامه ارسال می شود»
«……فتوکپی اسناد دالّ بر مالکیت اینجانب به ضمیمه این اظهارنامه ارسال می شود. لازم است از این پس اجاره بها را به اینجانب بپردازید»
«…….فتوکپی مدرک مورد نظر شما ضمیمه است. به این ترتیب موجبی برای اطاله بیش تر کار وجود ندارد و لازم است هرچه زودتر نسبت به اخذ پروانه لازم و ادامه کار اقدام نمایید.»
ز: گاهی ممکن است موضوع اظهارنامه تحویل دادن چیز یا چیزهایی باشد که ضمیمه کردن آنها میسّرنیست. در این حالت باید این اشیاء در محلی تحت نظر مسئول دفتر اظهارنامه مربوط گذارده و مراتب به طرف ابلاغ شود. مثلاً:
« …..ماشین آلات مورد قرارداد در پارکینگ…………واقع در ………….تحت نظر دفتر اظهارنامه مجتمع قضایی….گذارده شده است. مراتب بدین وسیله ابلاغ می شود تا با مراجعه به مقام مذکور نسبت به تحویل گرفتن آنها اقدام نمایید.»
ممکن است مسئول اداری دفتر اظهارنامه به علت نادر بودن اینگونه موارد و عدم آگاهی از حکم قانونی از پذیرفتن چنین اظهارنامه هایی سرباز زند در این موارد با مراجعه به سرپرست مجتمع و تبیین موضوع از جهت حقوقی و قضایی باید موجبات ثبت اظهارنامه و انجام کار را فراهم کرد.
نقل ازکتاب آيین نگارش تالیف بهمن کشاورز
عالی و کاربردی 🙏🙏🙏
ممنون از ابراز لطف شما. خوشحالم که مورد پسند شما قرار گرفته است.
سلام و هزاران درود
سپاس که در این روزگار تلخ هنوز هستید و هستند کسانی که صرفنظر از منفعت و مصلحت شخصی ، گره ای می گشایند …
که بسیاری اگر از عهده ی حق الوکاله بر می آمدند متوسل به چون منی نمی شدند.
از اینکه همکارانی چون شما دارم خدای را شاکرم
و آماده همکاری
سلام و ارادت
ممنون از پیام دلگرم کننده شما.