توضیحی کوتاه:

این نوشته به مرور زمان کامل تر خواهد شد. تغییر قانون، صدور نظریات مشورتی و آرای وحدت رویه و … می توانند در آینده مکمّل و متمّم این نوشته باشند.

ماده ۳۸۱

 هرگاه در تنظیم و نوشتن رأی دادگاه، سهو قلمی مانند کم یا زیاد شدن کلمه‌ای رخ دهد و یا اشتباهی در محاسبه صورت گیرد، چنانچه رأی قطعی باشد یا به‌ علت عدم تجدیدنظر‌خواهی و انقضای مواعد قانونی، قطعی شود یا هنوز از آن تجدیدنظر‌خواهی نشده باشد، دادگاه خود یا به درخواست ذی‌ نفع یا دادستان، رأی تصحیحی صادر می‌کند. رأی تصحیحی نیز ابلاغ می‌شود. تسلیم رونوشت یا تصویر هریک از آراء، جداگانه ممنوع است. رأی دادگاه در قسمتی که مورد اشتباه نیست، در صورت قطعیت اجراء می‌شود.

تبصره ۱- در مواردی که اصل رأی دادگاه قابل واخواهی، تجدیدنظر یا فرجام است، تصحیح آن نیز در مدت قانونی، قابل واخواهی، تجدیدنظر یا فرجام می‌باشد.

تبصره ۲- هرگاه رأی اصلی به واسطه واخواهی، تجدیدنظر یا فرجام نقض شود، رأی‌ تصحیحی نیز بی‌اعتبار می‌شود.

نظرات مشورتی

توضیحات ماده ۳۸۱ آیین دادرسی کیفری

نظرات مشورتی

تجدید نظر خواهی در خارج از مهلت مقرر در خصوص رای که مورد اصلاح توسط دادگاه صادرکننده رای قرار گرفته است

نظریه شماره ۷/۹۹/۱۲۰۷            مورخه ۱۳۹۹/۰۹/۰۲

استعلام:

دادگاه بدوي در خصوص جعل سند عادي نسبت به محکومیت متهمان رأي صادر کرده و در مهلت قانونی اعتراض اعم از واخواهی و تجدیدنظرخواهی، اعتراضی واصل نشده و رأي قطعیت یافته است. متعاقباً احدي از متهمان پس از صدور رأي اصلاحی که در ماهیت دادنامه بدوي تأثیري نداشته و صرفاً سهم قلم بوده است، به دادنامه اصداري اعتراض می کند. آیا دادگاه تجدید نظر استان میتواند نسبت به نقض دادنامهها اعم از بدوي قطعیت یافته و اصلاحی مورد اعتراض اقدام کند؟

پاسخ:

در فرض استعلام که در مهلت قانونی نسبت به رأي دادگاه نخستین تجدید نظرخواهی نشده و رأي به مرحله قطعیت رسیده است؛ اما رأي تصحیحی در مهلت قانونی مورد تجدید نظرخواهی قرار گرفته است، با لحاظ مفهوم و آثار رأي تصحیحی در ماده ۳۸۱ قانون آیین دادرسی کیفري و همچنین مستنبط از مواد ۴۹۲ و ۴۹۳ این قانون و با عنایت به اینکه تجدید نظرخواهی نسبت به رأي تصحیحی با تجدید نظرخواهی نسبت به رأي اصلی متفاوت است؛ لذا در فرض استعلام که نسبت به دادنامه تصحیحی تجدید نظرخواهی شده، موجب قانونی جهت ورود دادگاه تجدید نظر استان به رأي اصلی که قطعی و لازم الاجرا شده است وجود ندارد.

 

 

 

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید
این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.