خانه حقوقی خانواده طلاق توافقی و ۹ نکته که قبل از آن باید بدانید

طلاق توافقی و ۹ نکته که قبل از آن باید بدانید

طلاق توافقی و ۹ نکته که قبل از آن باید بدانید
طلاق توافقی

در این مقاله تلاش می کنیم شرایط طلاق توافقی و مراحل آن را به منظور سهولت کار و آشنایی هرچه بیشتر هموطنان عزیز، خدمت شما تقدیم کنیم.

در پایان هم تلاش می کنیم به سوالات مختلفی که در رابطه با طلاق توافقی مطرح شده است پاسخ دهیم.

توضیحی کوتاه:

این نوشته به مرور زمان کامل تر خواهد شد. تغییر قانون، صدور نظریات مشورتی و آرای وحدت رویه و … می توانند در آینده مکمّل و متمّم این نوشته باشند.

نحوه طلاق توافقی

اولین اقدام:

درحال حاضر یعنی سال ۱۴۰۱ اولين اقدام جهت انجام طلاق توافقي، ثبت نام در سيستم جامع «تصميم» متعلق به سازمان بهزيستي است که دشواری چندانی هم ندارد. ولی اگر به هر دلیلی برای شما این امکان وجود ندارد می توانید به یک کافی نت مراجعه کنید و در عرض چند دقیقه این کار را انجام دهید.

طلاق توافقی چقدر طول می کشد؟

پس از ورود به سایت و ثبت نام با درج کامل مشخصات خود در آن ظرف مدت کوتاهی توسط سایت برای شما وقت مشاوره تعیین مي شود. جلسات مشاوره به طور معمول چیزی در حدود ۴۵ روز تا دو ماه زمان می برد. این نوسان به این دلیل است که گاهی مشاوران احتمال می دهند که ممکن است شرایط زوجین به نحوی باشد که نیازی به طلاق نداشته باشند و طولانی شدن پروسه مشاوره هم به منتفی شدن طلاق منجر شود. اما اگر مشاوره نتیجه ای نداشته باشد، پس از چهار مرحله مشاوره با فاصله هر ۱۵روز یک بار و گزارش سازمان بهزيستي و مراکز مشاوره به دادگاه مبني بر عدم امکان توافق بین زوجین، نهايتاً باید موضوع از طریق دادگاه پیگیری شود.

پس خوب است توجه داشته باشيم که:

اولاً: حضور زوجين در مراحل مشاوره صد در صد الزامي است و بدون ارائه مشاوره نيز امکان اخذ راي طلاق توافقي وجود ندارد.

ثانیاً: نمی توان زمان مشاوره را از میزانی که در بالا گفته شد کمتر نمود. این موضوع از این جهت قابل تاکید است که بسیار دیده می شود که متاسفانه در بسیاری از وب سایت ها مقالاتی وجود دارد که در آنها برخلاف واقع و صرفا جهت ترغیب مراجعان برای ورود به سایت، عنوان شده است که مثلا:

«اخذ طلاق توافقی ظرف سه روز»

یا

« اخذ طلاق توافقی بدون حضور زوجین»

ثالثاً: حضور زوجین در مراحل مشاوره ضروری است و بدون حضور آنها امکان اخذ طلاق توافقی وجود ندارد. همچنین در اين مرحله نيازي هم به حضور وکيل نيست و حتي به وکيل اجازه حضور هم در اين مرحله داده نمي شود. پس تا پایان جلسات مشاوره هیچ نیازی به وکیل ندارید مگر برای اخذ مشاوره و مسائلی از این دست.

ولي پس از ارائه گزارش از طرف مراکز مشاوره به دادگاه، زوجين مي توانند با انتخاب وکيل و بدون حضور در دادگاه نسبت به پیگیری موضوع خود و اخذ رای طلاق توافقی یا همان گواهی عدم امکان سازش اقدام نمايند. پس به دلیل اهمیت موضوع، مجدداً تاکید می شود که حداقل ۴۵ روز بايد براي مشاوره صبر کنيم و زودتر از اين زمان به هيچ وجه امکان صدور راي طلاق توافقي یا همان گواهی عدم امکان سازش وجود ندارد.

(البته پس از اتمام جلسات مشاوره، در مرحله دادرسی اصولاً دادگاه ها به سرعت نسبت به تعیین وقت رسیدگی و صدور حکم مبادرت می نمایند اما این موضوع هم قطعی نیست و بستگی به تراکم پرونده های موجود در شعبه رسیدگی کننده دارد.)

ثبت طلاق توافقی در دفتر خدمات قضایی

پس از ارائه گزارش مرکز مشاوره به دادگاه مبنی بر اینکه بین زوجین توافق حاصل نمی شود، زوجین باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمایند. ابتدا باید نسبت به ثبت نام در سیستم جامع ثنا اقدام کنند تا اوراق و ابلاغیه های دادگاه از طریق سیستم الکترونیک به ‌آنها ابلاغ شود. پس از آن هم نسبت به تنظیم داد خواست طلاق توافقی و ثبت آن اقدام کنند.

البته باید توجه داشت که بر اساس قانون ایران که بر گرفته از فقه امامیه است، طلاق از اختیارات مرد محسوب می شود و برابر ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی:

«مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید»

پس در این مرحله هم دادخواست را باید مرد به طرفیت زن تنظیم کند. شاید سوالی مطرح شود که:

پس چه تفاوتی بین طلاق توافقی با سایر طلاق ها وجود دارد؟

پاسخ این است که توافق زوجین صرفاً برای مراجعه به دادگاه است و در واقع در این طلاق طرفین توافق می کنند برای صدور حکم طلاق به دادگاه مراجعه کنند و همانطور که می دانیم صیغه طلاق هم در دادگاه جاری نمی شود. بلکه دادگاه با احراز شرایط طلاق مبادرت به صدور حکم در این زمینه می کند. به عبارتی طلاق در دفتر اسناد رسمی و به اراده مرد واقع می شود و این موضوع که طرفین با توافق به دادگاه مراجعه می کنند و دادگاه  هم حکم طلاق را صادر کند، ماهیت طلاق را که به اراده مرد واقع می شود که اصطلاحا به آن ایقاع گفته می شود را تغییر نمی دهد.

به عبارتی در طلاق توافقی زوجین به اختیار خود فقط برای مراجعه به دادگاه توافق می کنند، ولی این موضوع باعث تغییر ماهیت طلاق نمی شود که در دفتر خانه انجام می شود.

پس از ثبت دادخواست و پرداخت هزینه آن که چیزی در حدود ۱۳۰ هزار تومان می شود وقت رسیدگی توسط دادگاه به زوجین ابلاغ می شود. اصولا اوقات رسیدگی برای طلاق توافقی خیلی طولانی نیست و حداکثر یک ماه از زمان ابلاغ می باشد.

طلاق توافقی چند جلسه دادگاه دارد؟

اصولاً طلاق توافقی بیشتر از یک جلسه دادگاه را به خود اختصاص نمی دهد، مگر اینکه اتفاق خاصی رخ دهد که جلسه تجدید شود، ولی در شرایط طبیعی با یک جلسه موضوع فیصله پیدا می کند و در روز جلسه رسیدگی هم با توجه به این که دستور جلسه دادگاه «طلاق توافقی» تعیین شده و این موضوع هم از نظر حقوقی پیچیدگی خاصی ندارد، رسیدگی طولانی نخواهد بود. به همین دلیل، قاضی دادگاه به سرعت توافقات طرفین را در صورت جلسه قید می کند و زوجین هم آن را امضاء کرده و از دادگاه خارج می شوند.

چه راهی وجود دارد تا زمان طلاق توافقی را کوتاه کنیم؟

واقعیت این است که پروسه طلاق توافقی همان چیزی است که در بالا به آن اشاره شد. اما به طریق دیگری می توان زمان رسیدگی و نهایتا صدور رای به طلاق را خیلی کوتاه کرد. من خودم همیشه از این روش استفاده می کنم و امیدوارم راه کاری که ارائه می کنم برای شما مفید باشه. به نظرم وقتی طرفین توافق دارند که از  یکدیگر جدا بشن میشه به روش بهتری عمل کرد. به این صورت که به جای این که در دادخواست عنوان طلاق توافقی را انتخاب کنند، عوان خواسته را صدور گواهی عدم سازش قید کنند که در این دعوا زوج باید به عنوان خواهان دعوا را به طرفیت زوجه طرح کند. به محض این که دادخواست به شعبه دادگاه حقوقی ارجاع شد می توان به رئیس شعبه مراجعه نمود و از ایشان درخواست کرد به صورت خارج از نوبت وقت نزدیکی را تعیین نمایند و طرفین در آن جلسه حاضر شوند. نکته بسیار مهم این است که در این جلسه دو طرف باید در تمام زمینه ها اختلافات خود را حل و فصل کرده باشند و قاضی دادگاه صرفا براساس توافق آنها (که قبلا انجام شده) رای به گواهی عدم امکان سازش صادر کند. در این حالت معمولا صدور رای توسط دادگاه در حدود ۱۰ روز بیشتر زمان نمی برد و وقتی زوج و زوجه در جلسه دادرسی حق تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی خود را هم اسقاط کنند این رای به محض صدور قطعی است و میتوان به دفتر طلاق مراجعه کرد و صیغه طلاق را جاری نمود. نکته مهم این که این گواهی سه ماه بیشتر اعتبار ندارد و اگر زمان آن منقضی شود مجددا باید اقدامات بالا را انجام داد و مجددا گواهی عدم امکان سازش دریافت نمود. پس اگر خواسته ما از دادگاه «صدور گواهی عدم امکان سازش باشد» دیگر نیازی به مراجعه به مراکز مشاوره نیست.

طلاق توافقی بدون دادگاه

سوالی که زیاد پرسیده می شود این است که  برای ثبت طلاق توافقی آیا حتما باید به دادگاه مراجعه کنیم؟ در واقع سوال این است که آیا راه میان بُری وجود ندارد که ما بدون حضور در دادگاه بتوانیم مثلاً طلاق توافقی را در دفتر خانه ثبت کنیم و به دادگاه نرویم؟

در این قسمت به طلاق توافقی چقدر طول می کشد میپردازیم
طلاق توافقی چقدر طول می کشد

متاسفانه از اصطلاح طلاق توافقی چنین به ذهن متبادر می شود که چون طرفین بر سر طلاق، با هم توافق کرده اند دیگر نیازی به مراجعه به دادگاه وجود ندارد. تصور عمومی هم بر این است که دادگاه تنها برای موضوعات اختلافی تشکیل می شود و در طلاق توافقی چون اختلافی وجود ندارد پس حضور در دادگاه هم لازم نیست.

اما بر خلاف این تصور رایج، حضور در دادگاه برای اخذ رای طلاق توافقی یا گواهی عدم امکان سازش ضروری است و هیچ استثنایی هم ندارد.

طلاق توافقی و پزشکی قانونی

آیا برای صدور رای طلاق توافقی نیازی به مراجعه به پزشکی قانونی وجود دارد؟

اصولاً برای صدور رای طلاق توافقی در دادگاه نیازی به مراجعه به پزشکی قانونی نیست. اما در بسیاری از موارد طلاق توافقی در دوره نامزدی رخ می دهد که زوجه هنوز دوشیزه است و می خواهد باکره بودن او در رأی دادگاه نیز منعکس شود. در این موارد خود زوجه باید از دادگاه بخواهد که نامه ای به پزشکی قانونی ارسال شود و وضیعت او را از جهت دوشیزگی و حفظ بکارت در دوره زندگی مشترک اعلام نماید.

در حال حاضر خوشبختانه نامه ها از دادگاه به صورت کارتابلی به اداره پزشکی قانونی ارسال می شود و کافی است زوجه به پزشکی قانونی مراجعه نماید و هزینه معاینه را پرداخت کند تا معاینات لازم انجام شود و پاسخ معاینه هم از طریق سیستم کارتابل به دادگاه ارسال می شود.

آیا در طلاق توافقی مهریه تعلق می گیرد؟

باید بدانیم که در طلاق توافقی دادگاه تنها به موضوع طلاق توافقی رسیدگی می کند و موضوعات دیگر خانوادگی از جمله مهریه و اجرت المثل و … ارتباطی به دعوای طلاق توافقی ندارند. چرا که این موضوعات هر کدام دعوای مستقلی محسوب می شوند و برای پیگیری آنها باید دادخواست مستقلی هم تقدیم دادگاه شود و اگر پرونده توسط وکیل به جریان افتاده است وکیل مزبور برای هر دعوا و دادخواست، مستحق حق الوکاله جداگانه ای خواهد بود.

اما اصولاً چون طرفین در هنگام توافق و پیش از مراجعه به دادگاه به تمام موضوعات خود از قبیل مهریه و سایر امور مالی مثل اجرت المثل و… پرداخته اند و به نتیجه هم رسیده اند و این توافقات در جلسه مشاوره هم منعکس شده است، دادگاه بر اساس همان توافقات مبادرت به صدور رای می کند.

اما اگر فرض کنیم که طرفین به طور مطلق در مورد مهریه سکوت کرده باشند و دادگاه هم بدون توجه به این موضوع رای طلاق توافقی را صادر کند و نهایتا هم صیغه طلاق در دفتر خانه جاری شود، این حق برای زوجه باقی است که نسبت به مطالبه مهریه و سایر حقوق خانوادگی خود از طریق دادگاه اقدام نماید.

آیا طلاق توافقی عدّه دارد؟

طلاق توافقی از این جهت تفاوتی با سایر طلاق ها ندارد. خوب است ابتدا توضیح داده شود که برخی از طلاق ها مطابق قانون و شرع مقدس، دارای عدّه و برخی دیگر هم بدون عدّه هستند.

در این بخش به طلاق توافقی و عدّه پرداخته ایم
طلاق توافقی و عده

عدّه به این معنی است که پس از انقطاع و انحلالی که به واسطه طلاق بین زن و شوهر رخ می دهد زن تا مدتی نمی تواند با کسی ازدواج کند و حتی مطابق قانون از چنین زنی نمی توان خواستگاری هم نمود.

بر اساس ماده ۱۱۵۵ قانون مدنی:

«زنی که بین او و شوهر خود نزدیکی واقع نشده و همچنین زن یائسه، نه عدّه طلاق دارد و نه عده فسخ نکاح…»

به غیر از آنچه در ماده ۱۱۵۵ آمده سایر زنان پس از طلاق باید عِدّه نگه دارند. بر این اساس اگر زنی که طلاق توافقی گرفته، مشمول ماده ۱۱۵۵ قانون مدنی است، یعنی احتمالاً یائسه است یا بین او و شوهرش نزدیکی رخ نداده است، نیازی ندارد که عدّه نگه دارد، در غیر این صورت ضروری است به میزانی که در قانون معین شده است، عده نگه دارد.

طلاق توافقی بائن است یا رَجعی؟

قبل از پرداختن به این موضوع باید ابتدا روشن کنیم که طلاق رجعی و بائن چه نوع طلاقی هستند؟

طلاق رجعی: طلاق رجعی طلاقی است که در مدت عده، برای مرد امکان رجوع وجود دارد و این رجوع هم هیچ آداب و ترتیبی ندارد. به این نحو که کافی است مرد برگردد و زندگی زناشویی خود را با زن خود از سر بگیرد.

این رجوع می تواند با فعل باشد؛ مثل اینکه مرد دست زن خود را بگیرد و به خانه ببرد و می تواند با لفظ باشد. قانون مدنی در ماده ۱۱۴۸ در مورد رجوع مرد در دوران عده می گوید:

«در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است»

طلاق بائن: طلاق بائن درست در نقطه مقابل طلاق رجعی قراردارد. به این معنی که در مدت عدّه، شوهر حق رجوع به  همسر خود را ندارد و حتی اگر قصد از سرگیری زندگی زناشویی را هم داشته باشد باید تا پایان زمان عده صبر کند و مجدداً از طریق عقد نکاح جدید، زندگی خود را از سر بگیرد.

بر اساس تعریف بالا و با مراجعه به قانون و دکترین به نظر می رسد طلاق توافقی از نوع رَجعی است و حق رجوع در دوران عده برای شوهر باقی است.

 با همه توضیحاتی که دادیم اگر نهایتا دادگاه مبادرت به صدور رای طلاق توافقی (گواهی عدم امکان سازش) نمود باز گام آخر باقی است و آن هم حضور در دفتر اسناد رسمی برای ثبت طلاق است.

پس از صدور رای از دادگاه، باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی طلاق مراجعه کرد و تقاضای وقت نمود تا در روز موعود به همراه دو شاهد مرد در دفتر خانه حاضر شد و نهایتا صیغه طلاق را جاری کرد.

سوال مهم:

حالا فرض کنید با همه این فراز و نشیب ها شوهر از طلاق دادن همسرش پشیمان شود؟ یعنی در دفتر خانه حاضر نشود؟ چه  اتفاقی می افتد؟

معمولا در چنین مواردی دفترخانه ها بر اساس قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ به شوهر اخطار می کنند تا شوهر در موعد مقرر در دفتر خانه حاضر شود. فرض کنید مرد به این اخطاریه ها هم توجهی نکند.

سوال بالا عیناً از اداره حقوقی قوه قضاییه پرسیده شده و پاسخ  آن هم در زیر به عنوان نظریه مشورتی آورده می شود.

 

نظریه مشورتی شماره شماره ۷/۹۳/۸۰۶ مورخه ۸/۴/۹۳

«با توجه به فرض استعلام مبنی بر صدور گواهی عدم امکان سازش پس از درخواست طلاق توافقی از سوی زوجین و متعاقبا عدم حضور زوج در دفتر خانه جهت اجرای طلاق در خصوص تکلیف اجرای گواهی عدم امکان سازش دو حالت متصوّر است:

  • در صورتی که زوجه بنا بر اعلام دادگاه صادر کننده گواهی عدم امکان سازش یا به موجب سند رسمی (از جمله سند نکاحیه رسمی) در اجرای صیغه طلاق وکالت بلا عزل داشته باشد با توجه به ماده ۳۶ قانون حمایت خانواده مصوب ۹۱ عدم حضور زوج مانع اجرای صیغه طلاق و ثبت آن نیست.
  • در صورتی که زوجه فاقد وکالت از سوی زوج جهت اجرای طلاق باشد، با عنایت به مفهوم مخالف ماده قانونی صدر الذکر، نمی توان زوج را مجبور به طلاق نمود و به علاوه دادگاه هم نمی تواند نماینده به دفترخانه معرفی نماید و در این صورت چنین گواهی عدم امکان سازشی با مضی مهلت مقرر قانونی از درجه اعتبار ساقط است.

نتیجه گیری:

با توجه به مفاد نظریه مشورتی بالا و رویه قضایی به نظر می رسد قاضی دادگاه در هنگام رسیدگی بهتر است این موضوع را بررسی کند که آیا زوجه از شوهرش وکالت بلا عزل برای طلاق دارد یا نه؟

در صورتی که متوجه شد که زوجه از شوهرش وکالت در طلاق ندارد که غالبا نیز چنین است برای جلو گیری از مشکلاتی شبیه مورد بالا در همان جلسه رسیدگی از زوج وکالتی به صورت بلا عزل مثلا ضمن عقدِ خارجِ لازم اخذ کند و این موضوع را در رای دادگاه نیز درج کند تا زوجه بدون نیاز به حضور شوهر بتواند بدون دردسر یا مشکلی طلاق بگیرد.

با یکی از وکلای خوب اراک که صحبت می کردم ایشان گفت در چند دادگاه این موضوع توسط قاضی انجام شده است و خوشبختانه چون قاضی دادگاه به عواقب امر آگاهی کامل داشته در همان جلسه از زوج وکالت بلا عزل گرفته است، ولی در چند مورد مجبور شدم توضیح مفصلی برای قاضی بدهم و مشکلات پیش رو را برای آنها توضیح دادم تا رضایت دادند از زوج وکالت بگیرند.

پس زوجه یا وکیل او باید این موضوع را مدنظر قرار دهند تا خدای نکرده با مشکلات این چنینی مواجه نشوند که تقرییا تمام اقدامات انجام شده تا قبل از مرحله دفتر اسناد رسمی با عدم حضور زوج در دفتر طلاق کان لم یکن خواهد شد.

پاسخ به پاره ای از پرسش های کاربران وب سایت:

مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش که دادگاه صادر می کند چقدر است؟

پاسخ به این سوال در ماده ۳۴ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ مندرج است.

در این ماده می خوانیم:

«مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رأی قطعی یا قطعی شدن رأی است، چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفتر خانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفتر خانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند، گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط است.»

تبصره: هر گاه گواهی عدم امکان سازش صادر شده بر اساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود، کلیه توافقاتی که گواهی مذکور بر مبنای آن صادر شده است مُلغی می گردد.

 

در زیر به تعدادی از نظریات  مشورتی که اداره کل حقوقی قوه قضاییه در پاسخ به سوالات متداول صادر کرده نگاهی بیندازیم

  • نظریه مشورتی شماره ۷/۹۳/۶۰۳ مورخه ۱۳۹۳/۰۳/۱۸

سوال:

چنانچه زوجین در طلاق توافقی درباره ملاقات و حضانت فرزندان  مهریه و جهیزیه و مانند آن به توافق برسند و در متن رای طلاق توافقی از سوی دادگاه توافقات مذکور گنجانده شود و صیغه طلاق نیز بین آنان جاری شود ولی یکی از طرفین از انجام توافقات خودداری نماید آیا دادگاه می تواند مبادرت به صدور اجراییه در این موارد نماید یا این که انجام توافق های مندرج در رای طلاق توافقی نیاز به دادخواست جداگانه دارد؟

پاسخ:

پس از صدور گواهی عدم امکان سازش بر اساس توافق زوجین و جاری شدن صیغه طلاق فی ما بین آنها در صورتی که یکی از طرفین از انجام توافقات مندرج در گواهی مورد نظر خودداری نماید، طرف ذینفع می تواند تقاضای صدور اجرائیه به منظور اجرای تعهدات مالی «مانند مهریه» و یا غیر مالی «مثل حضانت» را وفق مفاد گواهی عدم امکان سازش از دادگاه صادر کننده آن بنماید. تصریح ذیل ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ به این امر راجع به امور مالی صرفا از این جهت است که در این ماده ثبت طلاق موکول به تأدیه حقوق مالی زوجه شده است و متعاقب آن اعلام گردیده  که هر گاه زن بدون دریافت حقوقی مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند. بنابراین به معنای انحصار حکم «امکان صدور اجرائیه» به حقوق مالی نمی باشد.

  • نظریه مشورتی شماره ۷/۹۳/۶۳۷  مورخ ۱۳۹۳/۰۳/۲۱

سوال:

با توجه به قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ خواهشمند است اعلام فرمائید:

در طلاق های توافقی که گواهی عدم امکان سازش بین زوجین صادر می شود در صورت اجرای صیغه طلاق، چنانچه زوج به تعهد مالی خود عمل نکند آیا با تقاضای زوجه، امکان صدور اجرائیه وجود دارد یا نه؟

پاسخ:

پس از صدور گواهی عدم امکان سازش بر اساس توافق زوجین و جاری شدن  صیغه طلاق فی مابین آنها در صورتی که یکی از طرفین از انجام توافقات مندرج در گواهی مورد نظر خودداری نماید طرف ذینفع می تواند تقاضای صدور اجرائیه به منظور اجرای تعهدات مالی «مانند مهریه» و یا غیر مالی «مثل حضانت» را وفق مفاد گواهی عدم امکان سازش از دادگاه صادر کننده آن بنماید.

تصریح ذیل ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ به این امر راجع به امور مالی صرفا از این جهت است که در این ماده ثبت طلاق موکول به تأدیه حقوق مالی زوجه شده است  و متعاقب آن اعلام گردیده که هر گاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند. بنابراین به معنای انحصار حکم «امکان صدور اجراییه» به حقوق مالی نیست.

  • نظریه مشورتی شماره ۷/۹۳/۶۰۳ مورخه ۱۳۹۳/۰۳/۱۸

سوال:

چنانچه زوجین در طلاق توافقی درباره ملاقات و حضانت فرزندان مهریه و جهیزیه و مانند آن به توافق برسند و در متن رای طلاق توافقی از سوی دادگاه توافقات مذکور گنجانده شود و صیغه طلاق نیز بین آنان جاری شود ولی یکی از طرفین از انجام توافقات خودداری نماید آیا دادگاه می تواند مبادرت به صدور اجراییه در این موارد نماید یا این که  انجام توافق های مندرج در رای طلاق توافقی نیاز به دادخواست جداگانه دارد؟

 

پاسخ:

پس از صدور گواهی عدم امکان سازش بر اساس توافق زوجین و جاری شدن صیغه طلاق فی ما بین آنها در صورتی که یکی از طرفین از انجام توافقات مندرج در گواهی مورد نظر خودداری نماید، طرف ذینفع می تواند تقاضای صدور اجرائیه به منظور اجرای تعهدات مالی «مانند مهریه» و یا غیر مالی «مثل حضانت» را وفق مفاد گواهی عدم امکان سازش از دادگاه صادر کننده آن بنماید. تصریح ذیل ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ به این امر راجع به امور مالی صرفا از این جهت است که در این ماده ثبت طلاق موکول به تأدیه حقوق مالی زوجه شده است و متعاقب آن اعلام گردیده  که هر گاه زن بدون دریافت حقوقی مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند. بنابراین به معنای انحصار حکم «امکان صدور اجرائیه» به حقوق مالی نمی باشد.

 

  • نظریه مشورتی شماره ۷/۹۳/۶۳۷  مورخ ۱۳۹۳/۰۳/۲۱

سوال: با توجه به قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ خواهشمند است اعلام فرمائید:

در طلاق های توافقی که گواهی عدم امکان سازش بین زوجین صادر می شود در صورت اجرای صیغه طلاق، چنانچه زوج به تعهد مالی خود عمل نکند آیا با تقاضای زوجه، امکان صدور اجرائیه وجود دارد یا نه؟

پاسخ:

پس از صدور گواهی عدم امکان سازش بر اساس توافق زوجین و جاری شدن  صیغه طلاق فی مابین آنها در صورتی که یکی از طرفین از انجام توافقات مندرج در گواهی مورد نظر خودداری نماید طرف ذینفع می تواند تقاضای صدور اجرائیه به منظور اجرای تعهدات مالی «مانند مهریه» و یا غیر مالی «مثل حضانت» را وفق مفاد گواهی عدم امکان سازش از دادگاه صادر کننده آن بنماید.

تصریح ذیل ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ به این امر راجع به امور مالی صرفا از این جهت است که در این ماده ثبت طلاق موکول به تأدیه حقوق مالی زوجه شده است  و متعاقب آن اعلام گردیده که هر گاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند. بنابراین به معنای انحصار حکم «امکان صدور اجراییه» به حقوق مالی نیست.

 

اجرای حکم طلاق توافقی 

  • نظریه شماره ۷/۹۲/۱۳۹۱  مورخه  ۱۳۹۲/۰۷/۰۷

طلاق توافقی طبق ماده ۲۶ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ یا به لحاظ توافق طرفین در طلاق یا به درخواست زوج به صورت گواهی عدم امکان سازش صادر می شود و طبق ماده ۳۴ این قانون، گواهی مذکور باید به مرحله قطعیت برسد تا لازم الاجرا شود، اعم از اینکه به لحاظ عدم تجدیدنظر خواهی باشد یا پس از تجدیدنظر خواهی قطعی شود. ولی در مورد صدور حکم به طلاق براساس ماده ۳۳ قانون مذکور علاوه بر تجدیدنظر خواهی فرجام خواهی نیز پیش بینی شده است؛ اعم از اینکه الزام به صدور حکم طلاق به درخواست زوجه و به لحاظ جهات قانونی باشد یا به لحاظ تحقق شرط یا شرایط ضمن عقد.

 

مقالات مرتبط

وکیل اراک

10 دیدگاه‌ها

  1. باسلام وخسته نباشید
    من دیروزدادگاه طلاق داشتم خانمم برای اعتیادشکایت کرده بود وقاضی ازمن شاهدخاست وازش برای اعتیادپرسید شاهدجواب دادکه من ندیدم اعتیادداره یامصرف میکنه
    واول کارهم گفته ام طلاق نمدم
    حال خاستم بدونم آیاقاضی برطلاق رای میدهدیانه
    درضمن آزمایش بری اعتیادهم نفرستادن
    باتشکر

    • با سلام
      ممنونم
      اعتیاد باید اثبات شود. یعنی به صرف ادعای شخصی دادگاه نمی تواند حکم به طلاق بدهد. ضمنا دادگاه ها اصولا اعتیاد مضر را موجبی برای طلاق می دانند.

  2. با سلام
    یه سوال داشتم. آقای وکیل اگر بعد از جلسات مشاوره مرد بگه که من دیکه طلاقت نمیدم و پشیمون شدم چه کاری باید انجام بدم؟ خواهش میکنم پاسخ منو بدید.؟

    • سلام و ارادت
      سرکار خانم واقعیت اینه که اگر در بین جلسات مشاوره مرد از طلاق دادن منصرف بشه دیگه به هیچ وجه نمی شه پروسه طلاق توافقی را ادامه داد. مگر اینکه دادخواست طلاق از سوی زوجه را تنظیم کنید و اگر شرایط صدور طلاق مهیا باشه دادگاه مبادرت به صدور حکم طلاق می کنه. امیدوارم که این پاسخ برای شما مفید بوده باشه

  3. سلام آقای وکیل
    ببخشید من یه سوال داشتم. من شنیدم اگر کسی برای گرفتن مهریه اش اقدام کنه دیگه نمی تونه طلاق بگیره درسته؟

    • سلام وقت بخیر
      خیر این مطلب درست نیست. اصولا دعوای مهریه ارتباطی به دعوای طلاق یا طلاق توافقی نداره و اگر شما مهریه خودتون را مطالبه کنید این امر مانعی برای طلاق نخواهدبود.

  4. باسلام و احترام
    سوالم در مورد اینه که اگه شوهر در همان جلسه اول مشاوره بهزیستی پشیمان شود برای طلاق توافقی دیگه نیازه مشاوره رفتن را ادامه بدهد، در صورتی که خانم خودش به تنهایی ادامه مشاورات را برود چه اتفاقی می افتد و نتیجه چی می شود .میشه لطف کنید نامم رو در سوالات نگذارید.
    با سپاس فراوان از شما
    امیدی

    • سلام
      وقت بخیر
      طلاق توافقی همچنان که از نامش پیداست نیاز به توافق زوجین داره. بنابراین اگر یکی از زوجین به هر دلیلی در میانه راه از تصمیم خودش منصرف بشه عملا هیچ کاری نمیشه کرد.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید
این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

اطلاعات تماس

  • آدرس دفتر اراک: بلوار شهید جهان پناه، ساختمان آسا، طبقه ۱۱
  • تلفن: ۰۹۳۰۵۵۱۳۱۴۷
  • پست الکترونیک: ahmadbanijamali.lawyer@gmail.com

مکان نما

رفتن به نوار ابزار