خانه مدنی ماده ۱۸۳ قانون مدنی

ماده ۱۸۳ قانون مدنی

ماده ۱۸۳ قانون مدنی

توضیحی کوتاه:

این نوشته به مرور زمان کامل تر خواهد شد. تغییر قانون، صدور نظریات مشورتی و آرای وحدت رویه و … می توانند در آینده مکمّل و متمّم این نوشته باشند.

ماده ۱۸۳ 

 عقد عبارت است از این که یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر تعهد بر امری نمایند و مورد قبول آن‌ها باشد.

قبلی / بعدی

توضیحات ماده:

  • عقد در لغت به معنی گِره و پیوند است. به عقد، قرارداد هم می گویند. به عبارتی قرارداد و عقد، دو واژه مترادف به حساب می آیند و تفاوتی بین آن ها  نیست.
  • تعریف قانون مدنی از  «عقد» تعریف جامعی نیست. به این صورت که پاره ای از عقود را نمی توان در این تعریف گنجاند. نخست این که در این تعریف عقود معاوضی وجود ندارند. این تعریف صرفا شامل عقود مجانی است، چرا که از عِوض سخنی به میان نیامده است. دومین  ایراد این که به نظر می رسد تعریف قانون مدنی از میان عقود تملیکی و اذنی و عهدی فقط شامل قِسم اخیر می شود و دو نوع  دیگر در این تعریف شناسایی نشده اند.
  • پاره ای از حقوقدانان عقد را این چنین تعریف کرده اند: «عقد عبارتست از توافق دو یا چند اراده به منظور ایجاد اثر حقوقی» اگر چه این تعریف هم تعریف جامع و کاملی نیست اما به نظر می رسد از تعریف قانون مدنی دقیق تر است.
  • مرحوم استاد ناصر کاتوزیان در ذیل این ماده در کتاب قانون مدنی در نظم کنونی مرقوم داشته اند: «۱- ممکن است یک تن به نمایندگی دو طرف با خود معامله کند و نماینده دو نفعِ متقابل باشد. (قواعد عمومی قراردادها جلد ۱ شماره ۸)     ۲- اثر عقد محدود به ایجاد تعهد نیست و ممکن است تملیک مال، اسقاط تعهد، اباحه، اتحاد و شرکت، ایجاد شخصیت حقوقی و زِواج باشد. (قواعد عمومی قراردادها جلد ۱ شماره ۱۵)     ۳- در ماده ۱۸۳ قانون مدنی، تعهد به معنی عهد بستن و پیمان آمده است و با  اثر تملیکی عقد تعارض ندارد.  (عقود معین، جلد ۱ شماره ۱۵)

 

منبع: روزنامه رسمی جمهوری اسلامی

5/5 - (1 امتیاز)

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید
این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

اطلاعات تماس

  • آدرس دفتر اراک: بلوار شهید جهان پناه، ساختمان آسا، طبقه ۱۱
  • تلفن: ۰۹۳۰۵۵۱۳۱۴۷
  • پست الکترونیک: ahmadbanijamali.lawyer@gmail.com

مکان نما

رفتن به نوار ابزار