
توضیحی کوتاه:
این نوشته به مرور زمان کامل تر خواهد شد. تغییر قانون، صدور نظریات مشورتی و آرای وحدت رویه و … می توانند در آینده مکمّل و متمّم این نوشته باشند.
ماده ۱۰۲
انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرائم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هیچ فردی در این خصوص مجاز نیست، مگر در مواردی که جرم در مرئی و منظر عام واقع شده و یا دارای شاکی یا به عُنف یا سازمان یافته باشد که در این صورت، تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضائی انجام می شود.
تبصره ۱- در جرائم منافی عفت هرگاه شاکی وجود نداشته باشد و متهم بدواً قصد اقرار داشته باشد، قاضی وی را توصیه به پوشاندن جرم و عدم اقرار می کند.
تبصره ۲- قاضی مکلف است عواقب شهادت فاقد شرایط قانونی را به شاهدان تذکر دهد.
تبصره ۳- در جرایم مذکور در این ماده، اگر بزه دیده محجور باشد، ولیّ یا سرپرست قانونی او حق طرح شکایت دارد. در مورد بزه دیده بالغی که سن او زیر هجده سال است، ولیّ یا سرپرست قانونی او نیز حق طرح شکایت دارد.
توضیحات ماده ۱۰۲ قانون آئین دادرسی کیفری چهار موردی که در ماده به آن پرداخته شده است به ترتیب زیر هستند: در تمام چهار مورد فوق هم کما کان تحقیقات مقدماتی در مرحله دادسرا و یا توسط ضابطان دادگستری ممنوع است و اگر چنین تحقیقی ضروری باشد صرفا در دادگاه و توسط قاضی دادگاه انجام می شود.
