توضیحی کوتاه:
این نوشته به مرور زمان کامل تر خواهد شد. تغییر قانون، صدور نظریات مشورتی و آرای وحدت رویه و … می توانند در آینده مکمّل و متمّم این نوشته باشند.
ماده ۲۶۵
هر کس مالی به دیگری بدهد، ظاهر در عدم تبرع است؛ بنابراین اگر کسی چيزی به دیگری بدهد بدون این که مقروض آن چيز باشد، می تواند استرداد کند.
توضیحات ماده: – «ظاهر» در ماده ۲۶۵ به معنای اَماره است. – مرحوم استاد کاتوزیان در ذیل این ماده مرقوم فرموده اند: «در این که آیا دادن چیزی به دیگری اماره وجود دین به اوست و پرداخت کننده باید دلیل برائت ذمه بدهد تا بتواند آن را استرداد کند، یا اصل برائت است و مدعی اشتغال ذمه باید دلیل بیاورد وگرنه محکوم به رد چیزی است که گرفته است، اختلاف است و به نظر می رسد که رویه قضائی متمایل بر این است که پرداخت کننده و مدعی استرداد موظف به آوردن دلیل برای اثبات عنوانی است که بازپس گرفتن مال را توجیه کند. – ماده ۲۶۵ قانون مدنی حاوی اماره قانونی «تبرعی نبودن دادن مال به دیگری» است که در نخستین بخش ماده آمده است و دادن مال را «ظاهر در عدم تبرع» می داند. بنابراین مدعی هبه و صلح بلاعوض، برای توجیه عدم امکان استرداد، باید خلاف آن را اثبات کند.»
منبع: روزنامه رسمی جمهوری اسلامی