خانه دادرسی کیفری ماده ۱۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری

ماده ۱۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری

ماده ۱۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری

توضیحی کوتاه:

این نوشته به مرور زمان کامل تر خواهد شد. تغییر قانون، صدور نظریات مشورتی و آرای وحدت رویه و … می توانند در آینده مکمّل و متمّم این نوشته باشند.

ماده ۱۴۸

 بازپرس در صورت صدور قرار منع، موقوفی یا ترک تعقیب باید درباره استرداد و یا معدوم کردن اشیاء و اموال مکشوفه که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده، از جرم تحصیل شده، حین ارتکاب استعمال شده و یا برای استعمال اختصاص داده شده است، تعیین تکلیف کند. در مورد ضبط این اموال یا اشیاء دادگاه تکلیف آنها را تعیین می‌کند.

بازپرس مکلف است مادام که پرونده نزد او جریان دارد به تقاضای ذی‌ نفع و با رعایت شرایط زیر، دستور ردّ اموال و اشیای مذکور را صادر کند:

الف – وجود تمام یا قسمتی از آن اشیاء و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد.

ب – اشیاء و اموال بلامُعارض باشد.

پ – از اشیاء و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم شود.

تبصره ۱- در تمام امور کیفری، دادگاه نیز باید ضمن صدور رأی، نسبت به استرداد، ضبط و یا معدوم کردن اشیاء و اموال موضوع این ماده تعیین تکلیف کند.

تبصره ۲- متضرر از تصمیم بازپرس یا دادگاه در مورد اشیاء و اموال موضوع این ماده، می‌تواند طبق مقررات اعتراض کند، هر چند قرار بازپرس یا حکم دادگاه نسبت به امر کیفری قابل اعتراض نباشد. در این مورد، مرجع رسیدگی به اعتراض نسبت به تصمیم بازپرس، دادگاه و نسبت به تصمیم دادگاه، دادگاه تجدیدنظر استان است.

توضیحات ماده  ۱۴۸ قانون آئین دادرسی کیفری

  1. در ماده ۲۱۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و در بخش ششم آن قانون، مقررات مشابهی گنجانده شده است.این ماده را با اندک مسامحه ای می توان تکرار همان ماده دانست که البته به نظر می رسد محل قرارگیری اصولی آن همین قانون است نه قانون ماهوی مجازات اسلامی.
  2. در خصوص استرداد اموال یا معدوم نمودن آنها بازپرس موظف است تعیین تکلیف نماید. اما در خصوص ضبط اموال دادگاه تصمیم می گیرد. با این حال در تبصره یک این ماده در خصوص هر سه مورد، یعنی استرداد و معدوم نمودن و همچنین ضبط اموال دادگاه مکلف به تعیین تکلیف شده است. به نظر می رسد تاکید تبصره در خصوص مواردی است که پرونده مستقیما به دادگاه ارسال می شود.
  3. منظور از استرداد مال در این ماده که از وظایف بازپرس یا قاضی دادگاه است، بازگرداندن عین مال است نه معادل آن از حیث قیمت یا یا مثل آن مال. بنابراین اگر مال توقیف شده به هردلیل از بین برود، دیگر موردی برای استرداد یا معدوم نمودن یا ضبط آن باقی نمی ماند.
  4. ماده ۲۷۱ این قانون مرجع صالح برای رسیدگی به اعتراض شاکی را مشخص نموده است. در این ماده می خوانیم: «مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض، با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد. چنانچه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد، دادگاه کیفری دو محل، صالح به رسیدگی است.»
 

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید
این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

اطلاعات تماس

  • آدرس دفتر اراک: بلوار شهید جهان پناه، ساختمان آسا، طبقه ۱۱
  • تلفن: ۰۹۳۰۵۵۱۳۱۴۷
  • پست الکترونیک: ahmadbanijamali.lawyer@gmail.com

مکان نما

رفتن به نوار ابزار