یکی از موضوعات حقوقی، تصادفات رانندگی منجر به فوت یا جرح است. بسیار اتفاق می افتد که راننده ای با عابر پیاده ای تصادف می کند و بیمه نامه شخص ثالث هم ندارد یا بیمه نامه او منقضی شده. گاهی هم راننده ای با عابری تصادف می کند و از صحنه می گریزد. گاهی اوقات شرکت بیمه ای که باید خسارت را جبران کند ورشکسته شده است. در چنین مواردی چه باید کرد؟
شخص زیان دیده یا وراث او برای مطالبه خسارت از جمله دیه به کجا مراجعه کنند؟
برای مطالبه خسارت نیاز است که دعوایی در محاکم قضایی طرح کنیم یا به صِرف مراجعه به یک سازمان اداری مثل بیمه می توان خسارت را دریافت نمود؟
اگر لازم است دعوایی طرح شود این دعوا در قالب شکایت کیفری باشد یا دادخواست حقوقی کفایت می کند؟
دادگاه صالح برای طرح دعوا کجاست؟ دادگاه محل حادثه یا جای دیگری؟ این سوالات تنها نمونه ای از سوالات بی شماری است که ممکن است به ذهن شما خطور کند؟
واقعیت این است که خیلی سربسته و کوتاه می توان گفت که در حال حاضر در کشور صندوقی وجود دارد به نام صندوق تامین خسارت های بدنی که وظیفه اصلی آن جبران خسارت های وارد شده به اشخاص در تصادفات رانندگی است.
البته بدیهی است با توجه به این که این صندوق برای تامین خسارت های بدنی تاسیس شده است، فقط خسارت های بدنی یا جسمانی مانند فوت و جراحات از طریق این صندوق قابل جبران هستند و سایر خسارت ها از قبیل خسارات وارد شده به اتومبیل و محموله های آن از طریق این صندوق قابل جبران نیستند.
نکته دیگر اینکه برای مطالبه خسارت می توان به صورت مستقیم به صندوق مراجعه کرد. اگر نتیجه مورد نظر حاصل نشد میتوان دادخواستی به طرفیت صندوق تنظیم نمود و از مقام قضائی خواست تا صندوق را محکوم به پرداخت خسارت نماید. البته تمام این مراحل دارای نکات ظریف و فنی است و نهایت دقت و وسواس را می طلبد.
همچنین باید توجه داشت که برای مطالبه خسارت باید دعوای حقوقی در قالب دادخواست مطالبه خسارت یا دیه را در شهر تهران مطرح نمود. یعنی دادگاه محل اقامت خوانده که صندوق خسارت های بدنی باشد. به عبارتی اگر تصادف و مرگ در سیستان و بلوچستان یا تبریز یا هر شهر دیگری هم رخ داده باشد چاره ای جز طرح دعوا در تهران نیست.
همانطور که در ابتدا توضیح دادم این موضوع دارای پیچیدگی های فراوانی است و طبیعتا نمی توان در قالب یک نوشته کوتاه به همه آنها پرداخت. با این حال اگر شما در این خصوص سوالی یا ابهامی دارید می توانید در قسمت پایین همین صفحه آن را مطرح نمایید. تلاش می کنم در سریعترین زمان ممکن به آن پاسخ بدهم.
سلام آقای وکیل یه سوال داشتم. اگر صندوق دیه را پرداخت کرد این دیه چطوری باید بین وارث ها تقسیم بشه. اینم مثه ارث می مونه که دختر نصف پسره؟
سلام
وقت بخیر
بله دیه هم مطابق قواعد ارث بین ورثه تقسیم می شود. یعنی پسر دو برابر دختر از دیه ارث می برد. اما اگر پسری که ارث بر است فوت کند و مثلا یک دختر داشته باشد، دختر او سهم پدرش را می برد. یعنی دو برابر هر یک از عمه های خودش ارث می برد.